Volgens gedragsonderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse Rutgers Universiteit biedt de natuur ons een simpele manier om onze emotionele gezondheid te verbeteren. Het onderzoek uit 2005 toont aan dat de aanwezigheid van bloemen leidt tot gelukkige emoties, gevoelens van algemeen welzijn verhoogt en sociaal gedrag op een positieve manier beïnvloedt.

Bloemen beïnvloeden je stemming

Stress en burn-out zijn typische verschijnselen van onze tijd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met onze jachtige levensstijl, de druk om te presteren en te scoren. Bezig zijn met de natuur – op welke manier dan ook – blijkt gelukkig een uitstekend medicijn tegen stressklachten. Een team van Amerikaanse wetenschappers onderzocht in 2005 het verband tussen bloemen en levenstevredenheid. Over een periode van 10 maanden werd gekeken naar het gedrag en emotionele reacties van deelnemers na het krijgen van bloemen. Uit de resultaten bleek dat bloemen op een natuurlijke en gezonde manier stemmingen en humeur beïnvloeden.

Bloemen maken je blij en dankbaar

Bloemen blijken een onmiddellijke impact op je geluksgevoel te hebben. Bij alle onderzochte personen was de reactie na het ontvangen van bloemen identiek: het leverde dezelfde emotionele respons van vreugde en dankbaarheid op. Deze reactie was universeel en kwam bij alle leeftijdsgroepen voor.

Bloemen stimuleren verbinding

Ook was er een positief effect op de stemmingen op de lange termijn. Specifiek melden de deelnemers minder depressief, angstig en geagiteerd te zijn na het ontvangen van bloemen. Wat resulteerde in een groter gevoel van plezier en levenstevredenheid. Een derde effect dat werd gemeten was dat bloemen intieme verbindingen stimuleren. De aanwezigheid van bloemen leidde tot meer contact met familie en vrienden.

“Gezond verstand vertelt ons dat bloemen ons gelukkig maken,” aldus Dr. Haviland-Jones. “Dit wetenschappelijke onderzoek laat zien dat bloemen ons nog gelukkiger maken dan we dachten en dat ze duidelijke positieve effecten hebben op ons emotioneel welzijn.”

Bloemen verbinden

De studie heeft ook onderzocht waar mensen in hun huizen bloemen neer zetten. Wat bleek was dat bloemen worden geplaatst in de ruimten waar gasten en bezoekers worden ontvangen – zoals foyers, woonkamers en eetkamers – wat suggereert, dat bloemen voor mensen ook een symbool is voor het delen.

Dr. Haviland-Jones: “Bloemen creëren een gezellige sfeer en maken de ruimte vriendelijker.”